fredag 16 december 2011



Jag valde känslan "frihet" för att jag tycker att får en fri känsla över att köra på bakhjulet.
Jag tyckte bilden blev precis som jag ville ha den för att jag kom precis framför kamran i en perfekt höjd på framhjulet.
Frihet kan såklart också handla om helt andra saker än bara köra på bakhjulet, tillexempel bli fri från sitt hemland där det finns krig, fri från skolan eller fri från sin flickvän. Man blir lycklig av frihet helt enkelt! Det finns inget som kan stoppa en och det är just det som gör saken så härligt!

Bilden är centralpespektiv och jag valde att inte redigera bilden alls för att det inte skulle bli några konstigheter. Men jag la däremot med en fin liten text där det såklart står "frihet" för att göra bilden lite mer fri.

måndag 7 mars 2011

MIN
ORIGINALET

POP KONST

Popkonsten uppstod i England i mitten av 50-talet. Det var när konsten spred sig till USA under 60-talet som den fick sin storhetsperiod.
Man ville göra någonting nytt. Ibland skilde sig motiven inte alls från verkligheten, utan kändes nästan som kopior.
När det gällde vad man målade, så var verkligen allt möjligt. Man måladebland annat av kändisar, sportstjärnor, djur och varumärken. Inspirationen kom bland annat från samhället, reklam och serietidningar. Man kunde till och med måla av livsmedelsprodukter , såsom konservburkar eller cigarettpaket.

Roy Lichtenstein var en av huvudgestalterna inom den amerikanska popkonsten. Han blev mest känd för sitt sätt att använda den tecknade seriens formspråk i sina konstverk men han lånade också motiv från konstnärer som Munch och van Gogh. Tillsammans med samtida konstnärer som Andy Warhol och Robert Rauschenberg överträdde Roy Lichtenstein den etablerade konstsmakens normer genom att använda
motiv från amerikansk populärkultur.

Roy Lichtenstein slog igenom som konstnär på 1960-talet. Han var målare och skulptör men uppskattade särskilt grafikens uttrycksformer. I nära samarbete med tryckare som Ken Tyler var han också med och utvecklade konstgrafiken. Han fann tidigt på 1960-talet en egen stil och använde ofta screentryck och olika blandtekniker. Roy Lichtenstein var verksam fram till någon månad före sin död, 29 september 1997.

Jag själv valde denna bilden för jag tycker den är väldigt fräck och det är helt klart en tavla som jag lätt hade kunnat ha på vägen där hemma. När jag ser bilden blir jag glad och leker själv att jag är hunden.
Min bild föreställer då en ledsen hund (tror det är en schäfer) som säger MJAUU som en katt vilket betyder att detta är en mycket mesig hund.
Det som jag har försökt göra lite roligare i denna bilden är att i originalet ser hunden arg ut och texten under står det GRRRR... som är ett bevis på att den är arg och förbannad. Men istället har jag då gjort den rädd/ledsen och skrivit MJAUU i stället för GRRR som i originalet, vilket jag själv tyckte var lite roligt.

tisdag 15 februari 2011

BILDANALYS


Den här målingen är då målad av Caravaggio runt år 1598. I den den här målningen har man riktigt fått med ljuset och skuggorna och man ser klart och tydligt vad bilden föreställer. Den visar då att i mitten av bilden ligger en man på bord eller en säng med en massa lackan under sig samtidigt som han blir halshuggen av en kvinna som heter Judit med en vasst svärd. bakom Judit står det en gammal gumma med en handduk i händerna, kanske för att hon ska torka upp allt blod efter halshuggningen? I bakgrunden av människorna hänger det ett rött skynke med en massa skuggor.
Om jag själv hade sätt bilden första gången skulle jag tro att mannen och kvinnan på bilden kanske är gifta och mannen har varit otrogen mot kvinnan, och så en natt när han ligger och sover bestämmer hon sig för att mörda honom, så hon tar ett vasst svärd och tar med sig en gumma in i sovrummet som ska torka upp allt blod efter mordet, sedan går kvinnan och gumman in i rummet, kvinnan tar tag mannen i håret och drar svärdet genom hans hals samtidigt som gumman står med en handduk.
Man ser också hur människorna reagerar och hur deras ansiktsuttryck ser ut. Man kan se att mannen skriker och hans rädsla i ögonen, och hur kvinnan inte så roande och lite äcklad tittar på mannen och hur gumman försöker kolla fram och se vad som händer.
Det här är också just en sådan här bild som gjorde Barocken så hemsk och mörk.


BAROCKEN

Barocken började på 1600-talet i Italien men i slutet av 1600-talet flyttades tyngdpunkten till Frankrike. I Nederländerna uppdelades barocken i det katolska Belgien samt i det protestantiska Holland. Holland var då mer demokratiska och hade därmed fler kategorier och även råd med mer investering av konst, beställning av konst till hemmen samt för att lagra det i
magasin. Ordet barock kommer från portugisiskan och betyder pärla, och på franska betyder det överdrivet. Man brukar också använda ordet när man är förbannad eller man tycker något är hemsk. Detta är barockt! Efter reformationen ville katolikerna visa att det får ny styrka genom att markera att en ny epok har börjat, så konstnärer och tonsättare fick pengar för att kunna hitta på en ny stil och till sist kom dom på barocken.

I barocken är det rörelserna och effekterna som kännetecknas, det innehåller mycket skuggor som gör att det nästan ser ut som en rörelse, och är ofta mer pampigare och mer vågande blandning än under renässansen.

Man kan också se skillnad på barockmålningar beroende på från vilket land dom kommer ifrån och en del konstnärer var i mot att måla bilder med religiöst motiv. Bilderna kunde också vara mycket hemska. Konstnärerna kunde till exempel måla saker som mord och andra hemska händelser

Om man jämför resenären som var stilen innan barocken, och barocken med varandra så märker man att resenären var mer harmonisk och upphöjd medan barocken var illusion och allegori.

Sverige däremot hade inga egna konstnärer utan var tvungna att kalla in andra konstnärer från andra länder. Inte förens på 1700-talet fick man svenska konstnärer som växte upp och utbildades.

Barocken fick sedan sitt slut runt år 1725 då stilen Rokoko tog över.


RUBENS

Den 28 juni 1577 i Tyskland föddes Peter Paul Rubens i Siegen i regionen Westfalen, dit familjen hade flyttat på grund av hans fars religiösa motsättningar. Men när hans far dog 1587 flyttade familjen tillbaka till Antwerpen i Belgien där Rubens växte upp som ganska fattig.
Redan som tonåring hade han bestämt sig för att han ville bli konstnär och började då gå och lära sig hos minde målare.
När han var 23 år (1600) gammal flyttade han till Italien där han i 8 år målade för hertigen av Mantau. 1603 sände hertigen honom till ett uppdrag i spanien för att måla av ett utsökt porträtt av hertigen av Lerma, sedan tillbaka till Italien och målade av stora mästare.
När hans mor dog 1608 återvände han till Antwerpen och gifte sig med Isabella Brant och fick
tre barn tillsammans. Hans stora genombrott fick han med målningarna Konungarnas tillbedjan och korsnedtagningen.
När han var 44 år gammal (1621) kallades han till Paris för att måla sviten över den franska drottningen Maria av Medicis liv.
År 1626 dog hans hustru Isabella men gifte sig sedan 1630 med sin döda hustrus systerdotter Helena Fourment som var 16 år när han själv var 53.
Helena blev sedan hans favorit modell.
Paret fick 5 barn tillsammans men det sista han inte föddas fören Rubens dog den 30 maj 1640 med ordern 62 av gikt och ledvärk som hade plågat honom dom sista tre åren av hans liv.

2002 såldes en av hans tavlor för 76,2 miljoner amerikanska dollar.


Peter Paul Rubens och Isabella Brant

hertigen av Lerma

Korsnedtagningen